ProRail denkt er over na om de infrastructuur aan te leggen en de NS is nog in de concept fase, maar de Blauwe Trein reed er al,…. op Texel. Denk nu niet dat het een TGV was, meer een boemeltje.

Door de verhalen van Ben en Michiel, geronseld door Michiel persoonlijk, had ik me op 2 september 2014 ingeschreven voor de 60KM van Texel. Met het idee aan de mijn basis loopconditie te werken. Als graadmeter voor die conditie had ik de 42KM trailrun in Zeeland gesteld Voor mij als mindere loper betekend dit vooral veel kilometers maken. In de voorbereiding voor hele triatlons kom ik meestal niet verder als 40KM per week, nu ben ik tot de 70KM gekomen. Mijn doel van 80KM omvang in de week heb ik niet gehaald omdat ik twee weken voor de wedstrijd ziek werd. Aanpassing in mijn schema dus. Ondanks mijn ruime ervaring als duursporter brengt dat onzekerheid. Het koste me moeite om het zo te laten en de gemiste trainingen niet in te halen. Rust en vasthouden aan de geplande taper was het devies. Ik stelde mezelf gerust met de gedachte, Als triatleet gaan we een marathon lopen na 4KM zwemmen en 180KM fietsen, nu ga ik een marathon lopen na 18KM lopen. Dat laatste lijkt me toch makkelijker???

En zo stonden we op 2e paasdag, 6 april 2015 met z’n vijven, Ben, Michiel, Leendert-Jan, Lenard en ikzelf aan de start. Ieder met zijn eigen verhaal van problemen in de voorbereiding, Lenard geblesseerd aan zijn kuiten, Michiel en Ben flink ziek geweest. Alleen Leendert-Jan had ongeschonden zijn schema kunnen afwerken. Misschien is zijn plan van rustig trainen zonder uitspattingen nog niet zo heel gek.

De organisatie van het evenement heeft zijn zaakjes goed voor elkaar en dat geeft je als deelnemer rust. De start is vlakbij bij haven van de veerboot zodat de deelnemers die van het vasteland komen hun auto daar kunnen laten staan. Met zo’n 600 deelnemers vertrokken we precies om 10:35 voor een rondje met de klok mee om het eiland. Al direct zijn we onder de indruk van de mensen die de 120KM lopen (2 rondjes dus) die op dat tijdstip hun tweede ronde ingaan. Hoe ontspannen en fris die mensen erbij lopen is bijzonder om te zien. Zoals Michiel opmerkte, het zijn net gewone mensen, je zou zo in de supermarkt tegen kunnen komen.

Lennard en Leendert-Jan,startte redelijk voorin in het startveld waarmee ze direct onder het schema van het parcoursrecord zaten. Ik had me voorgenomen om me vast te houden aan de strategie van de ervaring van Ben en Michiel. Tempo 10KM per uur, de tijd nemen voor eten, drinken en, zoals tijdens wedstrijd blijkt vooral, plassen. Dan kom je uit op een eindtijd van 6 uur en 30 minuten, mooi binnen de maximaal toegestane tijd van 7uur. Het begin gaat makkelijk mooi op schema. Na een kilometer of drie halen we Lenard en Leendert-Jan in. Leendert-Jan op zijn beproefde schema, rustig aan ik hoef alleen maar te finishen. Op kilometer zeven draaien we het strand op. Goed strand en een beetje wind tegen, om de 10KM/uur te halen moeten we iets meer werken. Na nog eens 2KM strand krijgen we nog wat meer wind tegen en loop de KM tijd op naar 6:10 iets te langzaam dus, rustig blijven het is nog ver. Groepjes worden gevormd en in waaiers trekken we verder na het Noorden. Op 10KM staan onze persoonlijke verzorgers, supporters en sponsors, Ineke, Mireille, Karin, Ellen en Wouter en Beer natuurlijk. Even een gelletje aanpakken, wat drinken en verder. Bij kilometer 13 mogen we het strand af. Door het bos en duinen. Daar komen we langs het eerste estafettepunt (waar de deelnemers aan de estafette wisselen), daar is het lekker druk en worden we fanatiek aangemoedigd. Prachtig toch zo midden in in de natuur. Het begint licht te regenen, niet zo erg voor ons, voor de vrijwilligers misschien wat minder. Het tempo gaat vanzelf ook weer wat omhoog uit de wind en op harde ondergrond. Daarna weer het strand op, weer hetzelfde, wind tegen, zachte ondergrond en tempo omlaag. De eerste estafettelopers (een uur na ons gestart) komen voorbij. Na 23KM kunnen we het strand vaarwel zeggen en gaan we het Nationaal park van de Texelse Duinen in. Grote grazers kijken ons met grote verbazing aan. We lopen op een half (met grote stenen) verhard pad, dat is al niet zo lekker met schoenen aan, maar er lopen ook een aantal mensen mee op blote voeten, lijkt mij al helemaal niet zo lekker. De regen houdt op, de zon probeert tussen de wolken door te prikken. Bij 30KM weer verzorging, de verzorging van de organisatie is prima met om de 5KM water, sportdrank, cola, bananen etc.

Bij kilometer 32 komen we langs het huisje dat we voor deze week gehuurd hebben, een mooie gelegenheid voor een sanitaire stop en een droog shirt. Ben is inmiddels doorgelopen, als Michiel en ik onze weg vervolgen. We zijn voorbij de helft, ik voel het wel maar ben nog fris genoeg. Al pratend lopen we langzaam op Ben in. Als we bij hem zijn, moet Michiel (alweer) plassen. Ben en ik lopen rustig door, in de wetenschap dat Michiel ons toch weer gaat bij halen. Loop jij maar door hoor, je hoeft niet bij me te blijven, zegt Ben. Ik durf het niet aan, het is zeker nog 25KM, rustig blijven, prent ik mezelf in. Als we weer bij elkaar zijn kijk ik nog eens naar het ons tempo, 6:20 op de KM, dat is langzamer als het plan. Voorzichtig ga ik op zoek naar mijn eigen tempo, we laten Ben achter ons. Na een kilometer of 2 roept Michiel; Ik drink in ieder geval genoeg en hij gaat weer langs de kant voor een sanitaire stop. Ik loop door, hij haalt me wel weer in, Michiel loopt zo makkelijk, denk ik. Intussen haal ik voor 3e keer Francois in, een collega van me die de 120KM loopt. Ik zeg nog wat tegen hem, maar hij heeft (herkenbaar) genoeg aan zichzelf. Sofie staat op de dijk, zij volgt Lenard zo veel mogelijk op de fiets; Je ziet er goed uit, zegt ze. Ik heb me wel eens beter gevoeld.

Wanneer ik na een tijdje achterom kijk zie ik Michiel niet meer??? Achteraf hoor ik dat hij op Ben gewacht heeft, die had hem een sterk verhaal beloofd voor de terugweg. Zelf heb ik mijn ritme gevonden en loop ongeveer 11KM per uur. De benen en voeten beginnen wel zeer te doe maar het gaat. Nog 15KM het laatste estafettepunt. Ik houd mezelf voor, nog 2 verzorgingsposten en als deze estafettelopers er zijn ben ik er ook. Inmiddels voelt mijn maag ook niet zo lekker meer. Ik moet mezelf dwingen om te blijven eten, het is nog te ver om daar mee te stoppen.

Geen wolkje meer aan de lucht, in de volle zon en uit de wind krijg ik het toch wel warm. Het TVB shirt gaat uit, de blauwe trein is inmiddels toch uiteen gevallen in wagonnetjes. 10KM te gaan, daar staan Jose en de kinderen, bij een verzorgingspost. Even wat drinken en eten en even een stukje wandelen. De dijk op, ik pak het tempo weer op maar het kost me meer moeite. Gelukkig haal ik ook nu nog regelmatig mensen in, dat geeft je toch moed en voelt beter als ingehaald worden. Met nog 5KM te gaan loop ik door de haven van Oudenschild; wat KT stuk met die klinkers en de lucht van gebakken vis, moet dat nou, denk ik. Daar hoor ik het bekende geblaf van een hond, ja hoor daar staat Karin, Mireille, Ineke en de kinderen. Gaat het goed?, vraagt Ellen. Ja maar ik ben wel moe, is mijn korte antwoord. Inmiddels ben ik in de, ik heb genoeg aan mezelf mode.

Nog 1 verzorgingspost en het aftellen per kilometer kan beginnen. 4KM wat duurt dat toch lang voor dat volgende bordje. Mijn tempo komt inmiddels niet meer boven de 10KM per uur, 3KM, 2KM en dan de berg op, maar 70meter hoog, het voelt als 700. Bergje af, dat is nog zwaarder, dan nog een stukje omhoog, ze doen het expres dat weet ik zeker. 1KM de finish is nu ook letterlijk in zicht, nog even genieten en dan is het afgelopen. Ik ben er, alweer vinkje op mijn to do list.

Een foto, een kus, een bakje soep en zitten. Michiel komt iets na mij binnen, daarna Ben en Lenard. Na 7 uur sluit de finish, we weten dat Leendert-Jan nog onderweg is dat hij die 61KM gaat halen. Lenard stapt op de fiets om hem tegemoet te fietsen. Daar komt hij met een glimlach van oor tot oor, ontspannen zoals we hem kennen. Jose zegt; Morgen gaat hij gewoon weer op de fiets naar kantoor en ’s avonds zwemmen. Ik moet er niet aan denken, zo kan het ook.

foto rondje texel B, E, M 60texel E M 60 texel Len finish2

Over de auteur

Laat een antwoord achter