Afgelopen zondag was het zover, debuteren in de triathlon van Noordwijkerhout, hier had ik het afgelopen jaar voor getraind.

Op zaterdag nog even met een club genootje het water gevoeld en een klein ommetje gemaakt, om daarna nog het fiets parcours deels te verkennen (schijnbaar niet goed genoeg). In de middig alle voorbereidingen aan de fiets e.d. gedaan en ik was klaar voor de grote dag.
 
Vroeg uit bed, 7 uur op, even douche wat eten naar binnen prakken, bakje koffie, wat sap, tas in pakken en hop om half 8 op de TT bike richting de Schelft. Aldaar aangekomen even oriënteren hoe het allemaal werkt. Start nummertje halen en op je been en arm laten schrijven. Schoenen en watertje in de wisselzone klaar zetten en dan door naar het meer.
 
Bij het meer is het even zoeken voor een geschikte plek voor je fiets, in tegenstelling tot bij de andere wissel zone zijn hier geen nummers opgeplakt. Alles klaar gelegd naast de fiets en dan maar in het wetsuit hijsen. Even inzwemmen water door het pak laten stromen en wachten op de start. Spanning. En daar gaan we. Ik was vrij ver naar rechts gestart rekening houdend met mijn afwijking naar links en dat ging verwonderlijk goed. Het zwemmen viel mij alles mee, maar echt hard ging het dan ook niet. Op de foto zie je dat ik met de hekkensluiters mee zwem. De tijdsregistratie meld mij dat ik als 112ste het water uit kom, haha, daar is nog flink wat te verbeteren.
 
De wissel gaat redelijk, het water uitrennend krijg ik moeilijk de bovenkant van mijn pak los en bij de fiets blijven de pijpen een beetje haken. Helm op en dicht,start nummer om, bril op, schoenen aan, fiets pakken en weg. Fietsen ging goed, eigenlijk vrij weinig ervaring nog om zulke afstanden alleen hard te rijden dus voor een first timer zonder snelheidsmeting ging dat naar behoren. Eerste rondjes gingen gewoon goed, de 4de (officieel de laatste) werd iets zwaarder door een naar mijn gevoel opstekende wind. Eigenlijk moest ik wisselen maar ik had mij kundig verteld dus ik reed nog een rondje extra (had het op dat moment nog niet door) nam een gelletje en begon ondertussen redelijk uitgeblust te raken op die fiets. Het stuk van schelft naar de leidsevaart had licht tegenwind en dat begon mij op te breken na de officele 4 rondes geeft de registratie aan dat ik de 48ste fiets tijd heb.
 
Na 5 rondjes (10km te veel) toch maar is gaan wisselen. Ook bij die wissel zijn nog wel wat verbeterpuntjes. Mijn voeten waren nat dus ik kreeg te sokken niet aan, dan maar uit, big mistake. Voeten zitten onder de blaren. Het eerste rondje hardlopen voelde echt kut aan, dacht dat ik echt niet vooruit kwam en hier een daar pijntjes en zware ademhaling. Tweede ronde begon er zuur en kramp te ontstaan in mijn quadriceps, maar ben door gelopen en dat verdween weer. Het werd een aan een sluiting van pijntjes.Toen ik voor de 2de keer onder de lijn doorliep zag ik collega’s die al klaar waren. Ik dacht bij mijzelf dat kan toch niet, doe ik het dan zo ontzettend slecht? Bij het begin van de 3de ronde wilde ik echt niet meer, ik huilde om mijn moeder, maar die stond langs de kant en zei dat ik door moest lopen. Derde ronde redelijk herpakt en vlotjes gelopen, voor mijn gevoel de beste ronde. In de laatste ronde begon mijn hele middenrif te verkrampen, maar ook daar doorheen gelopen tot de finish. Het is een raar gevoel met dat hardlopen, je weet dat je harder kan, je hartslag hoger kan maar je benen willen gewoon niet.
Na de finish zei mijn vader meteen dat ik een ronde te veel had gefietst en na wat navraag leek dat ook zo. Leer puntje voor volgende keer. Met de uit eindelijk netto tijd niet geheel ontevreden. Zeker omdat ik denk met 10km minder ook beter had kunnen lopen.
 
Tijden: zwem 20:58 , Fiets 1:09:45, Lopen 49:04
 
Duidelijk is dat zwemmen en lopen de verbeterpunten zijn voor volgend jaar, dat is waar de focus ligt.
 
Mark de Jong

Over de auteur

10 reacties

 1. KeesJ

  Hey Mark, verbeterpuntje 3, tellen en wedstrijdvoobereiding :). Man je hebt het top gedaan en dat voor een eerste keer, op naar de volgende!!

 2. RobW

  Hoi Mark, heerlijk die gezonde zelfreflectie. Punten voor verbetering blijven er altijd. Zou je inderdaad een rondje teveel hebben gefietst dan zou je de snelste fietstijd van allemaal hebben! De winnaar fietst zo’n 1 uur, gemiddelde snelheid boven 40 p/u. Heb je dan toch de juiste afstand gefietst? Een gemiddelde van rond 36 is ook mooi hoor…..

 3. BenS

  gefeliciteerd met je finish Mark en een mooi verhaal. Een mooie revanche vorige week met de 10 van Noordwijk van 41 min op het lopen.

 4. LeendertJanW

  Prachtig verhaal Mark! Het mooie is dat je de rondjes zwemmen en lopen wel goed geteld hebt. En je bent gefinished. Een extra stukje fietsen is de ware spirit voor een triatleet:-)
  Ga zo door!

Laat een antwoord achter