Maximale inspanningstest

Wanneer je een sport beoefent, een topprestatie wilt gaan neerzetten of wilt starten met sporten, kan het zeer nuttig zijn om te achterhalen wat je lichamelijke conditie is. Sport Medisch Centrum Rijnland, gevestigd in Leiden, biedt hiervoor de oplossing in de vorm van een maximale inspanningstest met ademgasanalyse op een fietsergometer of eventueel op de loopband.

Waarom een inspanningstest.

Sporten en training zijn twee verschillende dingen. De meeste sporters beginnen met lekker sporten op recreatief niveau, maar worden gaandeweg  steeds fanatieker. Er komt een moment dat je daadwerkelijk doelen stelt en ergens echt voor gaat trainen. Of dit nu hardlopen, fietsen, triatlon of schaatsen is maakt natuurlijk niet uit. Trainen kan hierbij op gevoel, maar de wetenschap is in een vergevorderd stadium en kan je veel vertellen  over de staat van je lichaam en hoe je moet trainen in verschillende zones. Om goed, efficiënt en vooral ook veilig te trainen,  is een inspanningstest wel een must. Door middel van een ademgasanalyse kan er bij een toenemende inspanning de anaerobe drempel bepaalt worden. Het bepaalt mede de hartfrequentiezones waarin je kunt trainen en geeft belangrijke gegevens om rekening mee te houden. Vooral de VO2max en het omslagpunt  zijn essentiële gegevens voor een goede en veilige trainingsopbouw.

Rapportage

Na de test worden al uw gegevens verwerkt in een verslag en u krijgt het per mail thuisgestuurd. In deze rapportage zijn voor u de diversen trainingszone ’s uiteengezet in een overzicht en is er een conclusie en een trainingsadvies beschreven. De trainingszone ’s vormen de leidraad in uw trainingen.

Wat is belangrijk?

  • We verzoeken u om vanaf twee dagen voor  het onderzoek géén zware inspanning meer te verrichten (dus ook niet aan een sportwedstrijd deel te nemen).
  • Vanaf twee uur voor de fietstest mag u  geen grote maaltijd gebruiken. U kunt een broodmaaltijd meenemen voor na de test.
  • Heeft u klachten over uw gezondheid, voelt u zich niet fit, heeft u koorts of gebruikt u medicijnen. Meldt u dit dan vóórdat u aan de inspanningstest begint.
  • Op de fietsergometer zijn SPD en SPD-SL  pedalen aanwezig. Gebruik van eigen pedalen is mogelijk, maar zijn alleen te monteren met een steeksleutel en niet met een inbussleutel.
  • Maximale inspanningstest op de loopband  is ook mogelijk, maar geeft geen indicatie over snelheid.

Prijzen en aanmelding

De TVB stelt haar leden in staat om deze inspanningstest gezamenlijk af te nemen, waardoor de nettoprijs 70 Euro is. Dit bedrag zal door de TVB gefactureerd worden aan de deelnemers. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen zullen de leden verdeeld worden over één of twee zaterdagen. Deze datum is gesteld op zaterdag 22 februari vanaf 9 uur, met een uitloop naar zaterdag 1 maart vanaf 9 uur. Je kunt je aanmelden t/m dinsdag 18 februari. Aanmelden of het  stellen van vragen kan via djansen@smc-rijnland.nl

M.v.g.,

Dennis Jansen

Meer info op: www.smc-rijnland.nl

 

 

 

Over de auteur

één antwoord

Laat een antwoord achter