Jaarlijks krijgen ongeveer 15.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis: thuis, op het werk, in het winkelcentrum of op het sportveld. Bijna de helft van de slachtoffers kan een hartstilstand overleven als hulpverleners bij het reanimeren gebruik maken van een AED. Zeker als deze binnen zes minuten ter plaatse is. Iedereen mag een AED bedienen, maar de kans op succes is groter wanneer een cursus is gevolgd. Een reanimatiecursus volgen is dus heel belangrijk.

Dat zo’n AED van levensreddend belang is hebben we in onze vereniging recent zelf moeten ervaren. Omdat ook bij het bestuur veiligheid een hoge prioriteit heeft zijn we kritisch gaan kijken naar onze eigen trainingen. Hieruit is voortgekomen dat we graag een AED zouden willen hebben bij het Surfhuisje van Klaas om ook daar zo goed mogelijk voorbereid te zijn op calamiteiten.

Vervolgens zijn de mogelijkheden bekeken voor aanschaf van een AED en blijkt er in onze regio een fonds te zijn waar we tegen zeer gereduceerd tarief (100 euro) een AED kunnen aanschaffen. Het fonds 1818 (http://www.fonds1818.nl/aed) wil namelijk in samenwerking met Sportservice Zuid-Holland en de Hartstichting sportclubs in de regio helpen bij het creeren van een zogenaamde 6-minutenzone (<http://www.sportzh.nl/Sportorganisaties/aed-project/aed-project-6-minutenzone/>).

De enige voorwaarde om in aanmerking te komen voor een AED via deze stichting is dat we 6-8 mensen, die regelmatig op de club zijn, kunnen vinden bereid zijn een AED-cursus te volgen.  Sportservice Zuid-Holland verzorgt in nauwe samenwerking met de Hartstichting de reanimatietraining voor deze vrijwilligers en ook de jaarlijkse herhalingstrainingen worden door hen verzorgd. Omdat bij elke door de TVB georganiseerde training een clubtrainer aanwezig is zijn de trainers persoonlijk benaderd om dee te nemen aan deze reanimatietraining. Zij krijgen dan ook voorrang op alle anderen die zich aanmelden. Vervolgens kunnen, als er nog plekken vrij zijn, leden die regelmatig bij trainingen aanwezig zijn meedoen aan de cursus.

De aanvraag naar Fonds1818 moet voor 15 juli binnen zijn, dus we willen iedereen die interesse heeft in het volgen van de reanimatietraining vragen zich zo snel mogelijk bij Martijn Vooijs aan te melden via email: vooys_22@zonnet.nl.

We zouden het ook fijn vinden om te weten welke leden via een andere weg geschoold zijn in reanimatie en het gebruik van de AED. Zouden ook die mensen zich via mail bij Martijn willen aanmelden.

Het bestuur

Over de auteur

11 reacties

 1. JosS

  Ha die Martijn, ik heb op mn werk met een AED leren werken. Reanimeren wordt ook regelmatig opgefrist. Ben helaas niet echt regelmatig op clubtrainingen tegenwoordig. Dat wordt wel vaker. Gr Jos

 2. Henrie

  Hoi Martijn ik volg ook elk jaar de cursus bhv en daar word ook reanimeren met behulp van de aed getraind ik kan dus ook reanimeren als het nodig is. Gr. Henrie

 3. JoseW

  Hoi Martijn,

  Ook ik heb jaarlijks een bhv. kan er dus mee werken. Ik neen aan dat er bij de cursus ook een jaarlijkse herhaling is. Misschien kunnen de mensen die bhv doen worden aangemeld, of zo niet dan wil ik de cursus nogmaals doen. en kan de bhv misschien de herhaling zijn.

 4. Ruud Wassenaar

  Hallo Martijn,
  Voor mij geldt hetzelfde: ik Heb BHV en daarin zit jaarlijks een reanimatie-training met AED.
  Groeten, Ruud

 5. ChrisK

  Ha Martijn,
  Ondanks dat ik een paar jaar op Curacao zit, maar daarna terugkom. Ik heb BHV / EHBO / Reanimatie / AED en heb van alles jaarlijks een herhaling. Helaas laatst weer nodig gehad, wat nogmaals wijst op het bezit er van.

 6. LeoK

  Hoewel ik straks in het najaar een cursus sportmassage ga doen, waarin ook een reanimatiecursus wordt gegeven, vind ik deze cursus alvast een mooie opwarmer.

  Leo

Laat een antwoord achter