Elk jaar probeer ik een sportieve uitdaging te vinden waar ik me op kan voorbereiden. Gewoon voor de leuk en de uitdaging. Voor 2014 is mijn uitdaging de 200 km Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee rijden.

Gelijk werd ik gevraagd om me in te zetten voor Skate4air.nl  Een stichting die geld voor onderzoek genereert om tot een verbetering van de kwaliteit van leven te komen voor mensen met CF (Cystic Fibrosis) of zo als de meeste mensen het kennen taaislijm ziekte.

Ieder mens heeft kliertjes in het lichaam die slijm afscheiden. Dit slijm voert afvalstoffen af, zoals ingeademde stofdeeltjes en bacteriën. Daarnaast transporteert het verteringsstoffen van de alvleesklier naar de dunne darm. Bij mensen met CF is het slijm door een genetische afwijking uitzonderlijk taai. Het kan daardoor zijn functies onvoldoende vervullen, met als gevolg dat organen zoals de longen, alvleesklier en lever steeds slechter gaan functioneren. CF is een van de meest voorkomende erfelijke ziekte met een beperkte levensverwachting die rond de 40 jaar is. Het is van belang om vroeg te erkennen of er sprake is van CF zodat kinderen snel kunnen beginnen met de behandeling. Dat is de reden dat het sinds 2011 is opgenomen in het hielprikje.

Als je dit zo leest dan zul je het met me eens zijn dat het nodig is om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van een goede behandeling maar vooral om een kans op genezing dichterbij te brengen.

Wil je ook helpen om het leven voor CF-ers te verbeteren? Sponsor dan via:

http://skate4air.nl/nl/participants/profile/485

Elk bedrag is welkom en elke euro wordt via skate4air aan onderzoek besteed.

José Weel   

Over de auteur

Laat een antwoord achter