Volgende week woensdagavond staat de Zoladztest weer op het programma. Met behulp van de uitkomst van deze test kan je gerichter trainen gedurende de voorbereidingsperiode. Wat is ook alweer de Zoladztest?

Zoladz is de naam van de persoon die deze test heeft ontwikkeld, de Poolse inspanningsfysioloog Jerzey A. Zoladz.

Aan de hand van de maximale hartslag zijn er 5 trainingszones te bepalen:
Je maximale hartslag -50, -40, -30, -20, en -10 slagen.

Tijdens de Zoladztest loop je 5 maal 6 minuten in een gelijkmatig tempo.
De eerste loop je 50 slagen onder je maximale hartslag (heel rustig tempo), de tweede 40 slagen (normaal tempo), de derde 30 (vlot), de vierde 20 (rond het omslagpunt) en tenslotte de laatste 10 slagen (pittig tempo boven het omslagpunt). Tussen de series is er een (wandel)pauze van 2 minuten. De gelopen afstanden in de gelopen intervallen worden genoteerd.

Na het uitvoeren van de Zoladztest heb je een overzicht van de hartslagzone en de daarbij behorende loopsnelheid (in km/u). Deze waarden worden gebruikt om de intensiteit van de training te bepalen. Ook kan je bij een volgende test kijken in welke zone je wat meer of minder zou mogen trainen.

Voor het uitvoeren van de Zoladztest heb je een hartslagmeter nodig en moet je je maximale hartslag weten. Weet je deze niet, dan kan je volgende formule gebruiken: 217 – (0,85 x leeftijd). Deze formule is voor mannen en vrouwen hetzelfde. Dit is een inschatting, je werkelijke maximale hartslag kan hoger of lager zijn.

Voor degenen die de test niet kunnen/willen doen, is er een alternatief programma.

Rob

Over de auteur

Laat een antwoord achter