Triglav triatlon Bled 2021 georganiseerd door Triatlonski klub Trisport Kamnik

We gaan eerst terug naar seizoen 2020, een jaar van vele onzekerheden, motivatie problemen, afgelaste wedstrijden, geen gezamenlijke trainingen etc vanwege covid 19. Ook ik moest er aan geloven. 29 december 2020 , meneer Jansen ( dan wordt je oud hoor als ze dat gaan zeggen) u bent positief. Ik was vanwege een kuchje een sneltest gaan doen via mijn werk en ja hoor, het was raak. 12 dagen hoge koorts en een weekje later met ambulance naar zieken huis ivm longembolieën. Een nog onzekerder periode breekt aan. Je bent even het vertrouwen in je lichaam kwijt want met de lichtste inspanningen was ik doodop. Een herstel traject bij de plaatselijke fysio breekt aan en dat is me zeer goed bevallen. Meerdere malen een uurtje sporten onder begeleiding. Alles werd gecontroleerd en er werden weer stapjes gemaakt. Voorzichtig de eerste ritjes op de fiets samen met broer Co en de eerste kilometers combi hardlopen/wandelen komen voorbij.

Er mag gaandeweg het jaar 2021 steeds meer, trainingen mogen weer, plaats afhankelijk mogen er kleine evenementjes georganiseerd worden, de groepjes met trainingsmaatjes worden groter en de opbouw van conditie gaat steeds beter en ik krijg het vertrouwen weer terug. Dan gaan we maar eens voorzichtig naar de triatlon kalender kijken wat er allemaal mogelijk is. Tenslotte staat de Challenge Paguera Mallorca nog steeds, ivm het doorzetten vanuit 2020, en dan is een juiste voorbereiding op zijn plaats. Ook heb ik gedurende het seizoen naar de Challenge kalender gekeken omdat de ½ Challenge Bled ook al met potlood in mijn persoonlijke agenda stond alleen inschrijven daarvoor was nog niet mogelijk van wege C…. bla bla bla. Daar zou ik samen met Kirstin aan gaan meedoen en ook de vakantie periode hadden we daar op afgestemd. Op de Nederlandse kalender gaan ook steeds meer wedstrijden door en ik kan vanwege werkplanning maandelijks een wedstrijdje doen OD Huizen in Juli, 1/3 Leiderdorp in augustus, ¼ Alphen a/d Rijn in september en dan naar Mallorca in oktober. Nog steeds kijkend naar inschrijven in Bled in de vakantie. Deze blijkt nu helemaal van de 2021 Challenge kalender af te zijn dus de afspraak met Kirstin word gemaakt om daar met zijn tweeën de afstanden zelfstandig te volbrengen om toch de beleving van Bled te krijgen. Surfend op de internationale triatlon kalenders komt dan in ene de OD Bled in het bewuste weekend van de afgelastte Challenge naar voren!!! 2 weken de tijd om in te schrijven en ik attendeer Kirstin op dit feit en we schrijven in.

Ik ben nog thuis en niets is veranderlijker dan de mens en de weersverwachtingen voor Bled zijn in onze geplande vakantie periode niet echt positief. Als je op een camping zit en dagelijks 80% kans op regen hebt wordt je niet gelukkig. We (Caroline en ik) besluiten voor de eerste vakantie week door te rijden naar Kroatië om zonzekerheid en goede trainingsmogelijkheden te hebben om daarna af te reizen naar Bled. Dat doen we dus ook. Inmiddels Huizen OD achter de rug, zeer tevreden en wetend waar ik sta, op naar Leiderdorp. Dan schiet er iets in mijn rug waardoor ik deze moet laten gaan. Op de valreep, vlak voor de vakantie, een bezoek aan Leo Kruik en DIO Fysiotherapie. Deze behandelingen werpen hun vruchten af en de reis gaat voorspoedig. Bij elkaar toch weer een week niet getraind en het advies om rustig te starten en korte trainingen als het gaat te doen neem ik ter harte. Stukje fietsen, stukje zwemmen ( heerlijk in de Adriatische zee) en voorzichtig stukje lopen. Alles gaat goed en nagenoeg geen reactie. Ondertussen zijn de weersverwachtingen en bijbehorende temperaturen in Bled gewijzigd en ook daar breekt de zon aan. Op naar een heerlijk triatlon weekend.

5 sept 2021

De organiserende vereniging heeft de dag volgeboekt met allerlei wedstrijden waaronder een Europe triatlon junior Cup wedstrijd. Meerdere sprintafstanden, aquathlon wedstrijden en onze OD die uiteindelijk om 14: 00 uur zou starten. De wedstrijd is een niet alledaags evenement want de Triatlonski klub Trisport heeft het voor elkaar gekregen dat één van de meest toeristische aders tussen de parels van Slovenië , het meer van Bled en het meer van Bohinj , voor 2 uur afgesloten zou worden voor alle verkeer. Vrij baan dus op het prachtige fietsparcours. Bij inchecken en de bijbehorende controles op vaccinatie staat dat het water warmer is dan 22 gr en het wordt zwemmen zonder wetsuit. Voor deelnemers en toeschouwers is het wel een logistieke organisatie want er zit een fietsparcours tussen start en finish dus er moet gegoocheld worden met verschillende vooraf gevulde tassen die in verschillende bussen op verschillende tijden ingeleverd moeten worden. De speaker heeft af en toe oog voor de internationale deelnemers en laat zo nu en dan de reglementen door in zijn Engels maar echt duidelijker wordt het er niet op. Intussen wordt dan toch het gebruik van een wetsuit goedgekeurd maar mijn tubes zitten dan al in de ingeleverde loop tas. Ach ja, je bent op vakantie dus die wissel duurt wat langer.

Ik als “Veterani 4 en alle andere Veterani” mannen mochten 5 min eerder starten en samen met de dames aan het zwemonderdeel beginnen. Het zwemmen is een 3 hoek in het schitterende meer met het pittoreske eiland in het midden. Na één keer de driehoek te hebben gezwommen volgt een landlap om daarna de 2e ronde te zwemmen. In mijn ooghoek zie ik Kirstin vlak achter ons groepje ook aankomen. De afgesproken 1500 m blijkt 1768 meter te zijn maar ik heb zalig in een groepje mijn driehoekjes afgewerkt. Zwemtijd 26.48. Voor mij erg snel!! Komt zeker door de laatste zwemtrainingen aan de Kroatische kust. Kirstin komt net iets later het water uit , zwemtijd 27.58. Zij heeft alles alleen gezwommen maar ook zeker tevreden. Wissel zone in, fiets was duidelijk te vinden op een wie eerst komt wie eerst maalt plek dus daarover geen zorgen, wetsuit uit, helm op, nummer om etc. Ook daar moesten alle overgebleven spullen in de laatste tas gepropt worden omdat we die ook 30 km verder weer terug zouden krijgen.

Onze supporters Kasper en Caroline waren allang weg om voor de afzetting van fietsparcours bij het meer van Brohinj dus geen aanmoedigingen bij de wissel. De fiets op en direct kregen we een stevige klim voor ons kiezen. Kalm aan, klein schakelen en rustig klimmend op het geheel verkeersvrij parcours in een schitterend deel van Slovenië. Zelfs bij de kleinste zijweggetjes staan vrijwilligers van oa de plaatselijke brandweer die de boel hebben afgezet en het parcours veilig houden. Of die allemaal officieel opgeleid verkeersregelaar zijn betwijfel ik en dat doe ik bij meerdere organiserende zaken maar ach, je bent op vakantie en je bent bevoorrecht om een wedstrijd te kunnen doen in het buitenland. “Go with the flow” zal ik maar zeggen. Het fietsparcours gaat op en af. Ik heb mijn TT fiets thuis gelaten en mijn opzetstuur op mijn racefiets gemonteerd, geen goede keuze. Deze zit is wel degelijk anders en dat merken mijn hamstrings ook. Merendeel dus op mijn race stuur gefietst, 34 gemiddeld over ruim 35 km wat 38 km zou zijn over een mooi parcours, we passeren kleine dorpjes en overal staat de plaatselijke bevolking ons aan te moedigen. Tijd Kees 1.03 en tijd Kirstin 1.08. Temperatuur rond de 28 gr en redelijk winderig.

Bij het meer van Bohinj staan Kasper en Caroline vlakbij de wisselzone. Dus het bekende belletje klonk en zij waren toch verbaasd dat ik er al aan kwam ??? Wat nu al? Blijk ik toch redelijk voor in het wedstrijd geweld te zitten. Ligt dus gewoon aan de eerdere start met zwemmen en niet aan mijn kwaliteiten hahaha. Eerst moesten we nog een heen en weertje langs het meer doen om aan de kilometers te komen. Op een onbekend parcours weet je dus ook de plaats van de wisselzone niet dus wat die daar in ene!! Schoenen dus nog aan , van de fiets af , die werd netjes aangepakt en mijn tasje met loopspullen, incl tubes, krijg ik aangereikt. Tot zover toch soepeltjes. Toen begon het! De knoop die ik zelfstandig aangebracht had kreeg ik er niet uit. Grrrrrr. Ja hoor het lukt. O ja mijn tubes en sokken aan. Lopen op blote voeten in schoenen kunnen mijn tere voetjes niet meer aan na een wissel van ruim 3 min ( hier valt nog wat te halen ) mag ik starten aan het loop onderdeel. De eerste km ers gaan als het schelpenpad bij onze eigen RBR op en af op een onverharde ondergrond met af en toe best grote kiezels. Ook daar houden mijn voetjes niet van. Geef mij maar rechtdoor en harde ondergrond. Na 4km gaan we een stukje over de weg en loopt het af, heerlijk. Daar is ook de enige verversingspost van het parcours. Dit was wel een minpuntje qua verzorging maar al la. Mijn drink gelletje erachteraan en door maar dan …….. Caution for next 1 km!! Wat gaat daar gebeuren?????? Worden we een single track opgestuurd waar zelfs Mattieu v d Poel moeite zou hebben om op zijn fiets te blijven zitten. Keien, stronken en andere enkelbrekers krijgen we voorgeschoteld. Het is zoeken om in een splitsecond je voet enigszins iets van recht neer te zetten. 1 km aan me hoela, dat werden er wel 3,5. Dat werk is niet voor mijn enkeltjes bedoeld dus tempo meteen lager, één voordeel, ook mijn hartslag daalt mee. Nog een bijkomend voordeel is dat 75% van het loopparcours zich bevond onder de beschutting van de bomen, als je dan in een zonnig gebied kwam was het ook meteen echt warm. In de verte hoor ik de speaker de en al kijkend over het water kan ik zien waar ik gestart ben en volgens mij ook moet eindigen. Ondertussen lopen de Slovenen om me heen als of ze vliegen. Die hebben dit paadje eerder gedaan. Ik hoor weer de speaker en kijk op mijn klokje. Ik zit al op 9 en daar waar ik denk dat ik naar toe moet is nog best ver. Oké, je bent op vakantie dus geniet er van maar denk ik ook, parcoursen en Slovenen, dat gaat niet samen. Niet wetende dat ik als ik om een klein bochtje loop in enen een grasveld op mag lopen en daar staat dan ook uit het niets het publiek om de deelnemers in te halen. De finishboog staat midden in een weiland en ik ben er. Ik wordt opgevangen door het top supporters duo Kasper en Caroline. Ik heb een looptijd van 54 min en een eindtijd van 2.30 uur en ben daarmee 5e in mijn Veterani 4 klasse. Zeer tevreden en wat een machtige omgeving om te mogen sporten. Kirstin zit vlak achter me met een looptijd van 55 min en eindtijd van 2.34 heeft zij ook een mooie wedstrijd beleefd. Zij heeft zich hiermee zelfs op de hoogste trede van het podium bij de Veterani dames 3 gewerkt, een fantastisch resultaat!! Al met al een schitterend triatlon weekend in het net zo schitterende Bled. Voor herhaling vatbaar. Ik mag ook nog een keer terug want op mijn startnummer krijg ik op de valreep nog een tandemsprong aangeboden . Ik mag dan rennend van een berg met een ervaren parapenter op mijn rug de bergen van Slovenie vanuit de lucht bekijken. De thermiek zal ons dan tot grote hoogten brengen. Ook leuk!! Als dat doorgaat volgt er een volgend verslag. Eerst nog een maandje doortrainen om samen met Henrie naar Mallorca af te reizen om daar de Challenge Paguera te volbrengen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter