In de zomer van 2017 is door Jeroen Went het initiatief genomen om te kijken of het haalbaar was om een tweede team op te gaan richten. Een aantal redelijk gelijkwaardige teamgenoten werden benaderd, en vanuit de enthousiaste reacties is gezamenlijk besloten om een tweede team in te gaan schrijven. Het team bestond in aanvang uit: Jeroen van der Valk, Marc Kroon, Dennis Jansen, Mark de Jong, Martin Kerkvliet, Chris de Kan en Jeroen Went. Later is Paul Geurds erbij gekomen. Wij gaan mee doen aan de teamcompetitie, ook bekend als de divisiewedstrijden. Mark de Jong wordt gekroond tot onze teamcaptain. En als nieuw team kom je in de laagste divisie terecht, de 4edivisie. Wij noemden het gekscherend de “pannenkoekendivisie”.

Ons andere TVB team wat al een aantal jaar bestaat zit momenteel in de 2dedivisie. Misschien heb je bij trainingen of andere wedstrijden hier wel eens van gehoord, maar voor de mensen die nog niet weten wat de competitie inhoud hieronder een korte uitleg.

In de divisiewedstrijden strijd je met een team van 4 deelnemers waarbij alles om teamuitslagen draait. De uitslag wordt bepaald door de klassering van de beste 3 deelnemers van het team. Als je individueel als 3de, 11deen 21steeindigt heb je 35 punten als team. Deze punten tellen voor de einduitslag. Als deelnemers bijvoorbeeld 1ste, 2deen 100steeindigt, dan heb je als team 103 punten en is er kans dat je laag in de uitslag eindigt. De eerste 4, van de 28, teams aan het eind van de competitie promoveren naar de 3dedivisie. De competitie bestaat uit een vijftal wedstrijden.

Arnhem

Het divisieseizoen begon in Arnhem met een Team Time Trial (475m zwemmen, 20km fietsen, 5km lopen). Voor iedereen uit het team een nieuw maar uitdagend format. De tijd van de derde persoon die finisht telt voor de einduitslag, het maakt niet uit in welke tijd andere teamleden finishen. Er mocht gestayerd worden, maar alleen bij eigen teamgenoten! Jeroen V, Jeroen W, Mark en Martin deden mee aan deze wedstrijd. Er werd in een treintje gezwommen in een buitenzwembad. Elke 1:15 mocht een team vertrekken in een eigen zwembaan. Wij startten als derde team. Tegen de tijd dat we het zwembad uit waren zaten we al vlak achter het team dat voor ons gestart was. Hier realiseerden we dat we al goed op weg waren. De blauwe TVB trein ging de fiets op en al snel haalde we het team voor ons in en vlak daarna ook de andere teams en namen we de eerste positie in de wedstrijd. Kop over kop rijdend en elkaar coachend/motiverend gingen we verder en waren ook als eerste weer terug in de wisselzone om naar het looponderdeel te gaan. Na 5 kilometer lopen kwamen we als eerste team van het seizoen over de finish! Het was nu afwachten wat de andere teams voor tijd neerzetten, want die waren tenslotte later gestart. Uiteindelijk met een zesde plek geëindigd met 45 seconden achter de nummer 3 wisten we dat er bij de volgende race meer in kon zitten dan een zesde plek.

Almere-Duin

De tweede wedstrijd was Almere-duin, dit was een stayer-sprint (750m zwemmen, 20km fietsen, 5km lopen).Hierbij mocht er tijdens het fietsen bij iedereen gestayerd worden, nog een interessante race die geen van ons hadden gedaan. Hetzelfde team als in Arnhem deden mee. Naar deze wedstrijd gingen we met z`n vieren in de (Kindercoach)bus van Marieke om de teamspirit nog verder te vergroten. Jeroen V, Jeroen W, Mark en Martin stonden wederom aan de start. Na het zwemmen zaten Martin en Jeroen W redelijk voorin een kleine groep over de dijken van Almere. Jeroen V fietste in een groep daarachter en Mark voegde zich later bij deze groep. Uiteindelijk finishte we als 5de, 7deen 13de. Dit was genoeg voor een tweede plek! Het eerste podium was behaald, en met een biertje in de jacuzzi is er veel gelachen Maar in de wedstrijd is er gestreden en afgezien. Plezier en prestatie hand in hand!

Stadstriathlon Weert

De derde wedstrijd was in Weert (das best een brokkie rijden), dit was een sprint triathlon (750m zwemmen, 18km fietsen, 5km lopen) waar niet gestayerd mocht worden. Deelnemers waren hier Dennis, Jeroen V, Jeroen W en Marc. Tijdens het fietsen was het druk en moest erop gelet worden dat er niet gestayerd werd. Er waren genoeg mensen die deze wedstrijd een blauwe kaart gekregen hadden, gelukkig niemand van ons team. Met een 8ste, 22steen 33steplek eindigde het team als vijfde.

 

Nuenen

De vierde wedstrijd was in Nuenen, de afstand was een kwart triatlon (1km zwemmen, 40km fietsen, 10km lopen) en daarmee de langste van de competitie. Helaas was de wedstrijd tegelijk met die van Noordwijkerhout waardoor een paar mensen verhinderd waren, hierdoor kwam Paul Geurds invallen die dat meer dan verdienstelijk deed. Naast Paul deden Chris, Jeroen C en Mark mee. Het fietsparcours was zwaar vanwege de enorme tegenwind die er was. Met een 10de, 17deen 29steplek werd het team vierde. Maar ondanks dat we pas 1x podium hadden gehaald stonden we 3ein de tussenstand.

 

Nijmegen 024

Toen was het tijd voor de laatste wedstrijd. Wat een spanning was daar. Als gezegd stonden we in het tussenklassement op de derde plek, de vierde plek zat ons op de hielen met maar 1 punt verschil. Het was dus alles of niets om het podium te halen. De vijfde plek stond ook nog is 5 punten achter ons. In Nijmegen in een knotsgekke wedstrijd, een dubbele supersprint waarbij er twee keer 300m gezwommen werd, 6.7km gefietst en 2km gelopen. Na de eerste keer lopen moest er weer gezwommen worden, zonder rust. Chris, Dennis, Martin en Paul deden hieraan mee. Door de live timing die aanwezig was bij deze wedstrijd was het enorm spannend om te volgen, want halverwege de wedstrijd lag het team op de gedeelde eerste plek! Uiteindelijk met een 3de, 11deen 21steplek is het team 2degeworden. Topprestatie op het moment dat het moest. Hiermee hield het team stand in het eindklassement en waren we als 3degeëindigd. De mannen mochten vandaag dus tweemaal het podium op! En harkten we een cheque van €100,-

 

De wedstrijden zijn net even wat strakker en professioneler georganiseerd dan je gewend bent bij dit soort afstanden.  En in teamwedstrijden team doe je net iets meer geven dan je anders in een wedstrijd doet. Ieder plekje is een punt, ook als je vierde ligt – alles telt mee. En met een gezellig team als basis stond de teamspirit in alle wedstrijden goed. Plezier en presteren ging heel goed samen. Vooraf hadden we niet verwacht dat deelname zo een succes zou zijn.

Derde plek betekent promotie, dus volgend jaar gaan we aan de slag in de 3dedivisie. Voor nu kunnen we nagenieten op een competitief seizoen met resultaten die we niet gedacht hadden. In ons debuutjaar als team meteen promoveren naar de volgende divisie!

 

Over de auteur

2 reacties

Laat een antwoord achter